Bilverkstad.se

På Bilverkstad.se kan du snabbt och enkelt hitta en bilverkstad nära dig. Det kan ibland vara svårt att hitta bilverkstad i närområdet, dels för att vissa av dom saknar en webplats.

Hitta den bästa mutterdragaren 2024

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Muttrar har en tendens att sitta riktigt hårt, det vet du säkert om du bytt däck på bilen. Vid sådana tillfällen är en mutterdragare en räddande ängel i verktygsväskan. Vi har tagit fram de absolut bästa varianterna på marknaden så att du aldrig behöver kämpa med en envis mutter igen.

Redaktörens val:

Så fungerar en mutterdragare

En mutterdragare är ett handhållet, motordrivet verktyg som används för att lossa och skruva fast muttrar på ett smidigt sätt. Själva verktyget liknar en borrmaskin men har en annan typ av munstycke och en annan sorts mekanik.

Verktyget använder sig av en knackfunktion, en typ av slagmekanism som gör att du kan få loss muttrar på ett smidigt sätt, även de som sitter riktigt hårt.

Det finns en mängd olika modeller av verktyg för att hantera muttrar. Läs vidare för att ta reda på vilken som passar dig och dina behov.

Därför ska du införskaffa en mutterdragare

  • Mindre arbete vid däckbyte
  • Sparar tid
  • Minskar risken för skador
  • Får loss alla muttrar, även de mest envisa och fastrostade

Vilken typ av motor ska du välja?

Mutterdragare finns med flera typer av drivning. Bland de modeller som vi tagit fram som bäst i test finns många olika varianter. Här kan du läsa mer om de olika typerna av motorer så att du kan välja den som passar bäst för dig.

Batterimotor

En enhet som drivs av uppladdningsbara batterier har många fördelar. Den är till exempel perfekt att ha i bilen om du skulle behöva byta till ett reservdäck, du behöver nämligen inte ha tillgång till något eluttag med en sådan här modell.

Nackdelen med en batteridriven variant är att prestandan blir lite lägre. Du måste också se till att batterierna är laddade för att du ska kunna använda ditt verktyg.

Elmotor

Eldrivna verktyg är i allmänhet de absolut kraftfullaste. Behöver du en riktigt stark enhet är det alltså en sådan här variant du ska satsa på.

Nackdelen med en eldriven motor är emellertid att du måste ha tillgång till ett eluttag för att kunna använda verktyget. Den här modellen passar alltså bäst om du vill ha ett pålitligt verktyg i garaget hemma, men mindre bra för att ha med dig när du är ute och kör.

Tryckluftsdriven

Den stora fördelen med tryckluftsdrivna verktyg är att de är mycket lätta. Det beror på att det inte sitter någon motor inne i själva verktyget. För den sakens skull behöver du dock inte gå miste om prestanda eftersom tryckluft även ger ett mycket kraftfullt verktyg.

Nackdelen med den här varianten är dock att du behöver ha en kompressor för att verktyget ska fungera. Det gör också att inte heller den här modellen är så bra att ha med när du är ute på språng.

Faktorer att ta hänsyn till innan köp

För att du ska få en mutterdragare som uppfyller just dina behov är det bra om du tar hänsyn till några viktiga faktorer. Vi rekommenderar dig också att titta på de modeller som vi genom test utsett till de främsta. På så sätt kan du vara säker på att du får ett verktyg av god kvalitet och med hög prestanda.

Newtonmeter

Newtonmeter (Nm) är en enhet i vilken det anges hur stor kraft ett verktyg har att vrida något runt en speciell axel. 1 Nm motsvarar kraften av att kasta något som väger ett hekto en meter högt. Ju högre Nm-värde din mutterdragare har, desto kraftfullare är den alltså.

Vad väger enheten?

Att dra loss envisa muttrar är ofta ett arbete som innebär en hel del vibrationer. Det är därför bra om du väljer ett verktyg som inte väger för mycket. På så sätt skonar du dina händer och minskar risken för obehag.

Vibrationsdämpning

Ett bra verktyg bör också ha en ordentlig vibrationsdämpning, även detta för att skona dina händer från påfrestningar. Det blir också mycket bekvämare att arbeta med verktyget längre stunder om vibrationsdämpningen är tillräcklig.


Redaktionen
Bilverkstad.se
Innehåll i denna artikel