Bilverkstad.se

På Bilverkstad.se kan du snabbt och enkelt hitta en bilverkstad nära dig. Det kan ibland vara svårt att hitta bilverkstad i närområdet, dels för att vissa av dom saknar en webplats.

Ladda din elbil hemma

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Det finns flera fördelar med att äga en elbil och ladda den hemma med hjälp av en laddbox, inte minst sparar det tid och pengar. Bäst av allt är att ditt hem blir framtidssäkert och att du främjar miljön.

Redaktörens val:

Hand som håller i en laddare som sitter i en svart elbil med sol som reflekteras i lacken

De senaste åren har elbilar i allt högre grad börjat betraktas som ett vardagligt transportmedel. Elbilen erbjuder många fördelar för både miljömedvetna och teknikentusiastiska individer. Faktum är att elbilen är ett genialiskt fordon eftersom den inte förorenar miljön vi lever i. Det är i dubbel bemärkelse som den inte förorenar miljön, dels genom att den saknar avgasrör som släpper ut avgaser och dels genom att minska bullernivån.

Dessa förbättringar har en speciellt stor fördel i tätbefolkade områden där det bor mycket människor. Mindre buller och utsläpp är bra för hälsan och minskar antalet sjukdomar. När det gäller bullernivån är elbilar så tysta att det är lag på att de måste avge ett konstgjort ljud som signalerar för andra i trafiken om dess närvaro!

Förutom fördelarna för miljön och hälsan så är elbilar billigare att köra jämfört med bensin- och dieselbilar. De har ett mindre antal rörliga delar som kan orsaka komplikationer och leda till dyra reparationer. Detta är en stor fördel som innebär att du på sikt sparar mycket pengar för service och underhåll.

Som om ovanstående inte vore nog så kan du till och med ladda elbilen hemma - ja, du hörde rätt! När du skaffar en elbil behöver du inte längre leta efter närmaste bensinstation eller oroa dig för bensinpriset. Du kan antingen ladda elbilen med eller utan laddbox och här kommer du få se närmare på dessa alternativ.

5 fördelar med att ladda elbilen hemma

Det finns många fördelar med att ladda din elbil hemma och sammanfattningsvis är de fem viktigaste listade nedan:

  • Billigare - Jämfört med att betala för laddning på allmänna laddstationer är det mycket billigare att ladda hemma. Med en egen laddbox får du också mer kontroll och realtidsdata om laddningen.
  • Snabbare - En laddbox i ditt hem kan ladda batteriet på din elbil fullt ut på endast några timmar. Detta är mycket snabbare än på de flesta allmänna laddstationer.
  • Enkelhet - Att kunna ladda hemma är både bekvämare och enklare än att ladda på allmänna laddstationer. Eftersom du bara behöver ansluta elbilen till laddboxen får du mer tid över till andra saker som behöver göras.
  • Framtidssäkert - En laddbox i hemmet gör ditt hem framtidssäkert och uppmuntrar till en mer hållbar livsstil. Dessutom ökar det fastighetsvärdet och gör fastigheten lättare att sälja till miljömedvetna köpare som äger en elbil.
  • Kompatibilitet - De flesta laddboxar har fördelen att vara kompatibla med ett brett utbud av elbilar. Du kan därför ha elbilar från olika bilmärken och turas om att ladda dem.

Läs mer om att ladda elbilen när du bor i lägenhet här.

Ladda bilen med eller utan laddbox

Du kan ladda elbilens batteri på ett antal olika sätt. Även om det vid första anblick kan kännas utmanande att förstå hur det funkar, så är det mycket enklare än vad det verkar. Det finns huvudsakligen tre olika sätt att ladda elbilen och dessa är:

1. Batteriladdare - Den långsammaste metoden för att ladda elbilen i ditt hem är med en 220V kontakt. Denna metod laddar mellan 15 och 20 kilometer per timma. Du kopplar helt enkelt kontakten som följde med elbilen direkt till ett vägguttag. Fördelen är att ingen installation eller ytterligare utrustning krävs för laddningen. Denna metod rekommenderas dock bara i nödfall och bör helst göras i samråd med elleverantören. Använd bara denna metod om du inte kan ladda din elbil på något annat sätt.

2. AC-laddning - Att ha en laddbox installerad har fördelen att låta dig ladda elbilen upp till fyra gånger snabbare än trickle laddare. Detta är den mest rekommenderade och vanligaste metoden för laddning. Med tanke på att det tar cirka sex timmar för elbilen att bli fulladdad är AC-laddning perfekt över natten. Själva laddboxen passar speciellt bra om du har ett garage eller en uppfart den kan placeras. Kom ihåg att laddboxen bör installeras och monteras av utbildad elektriker för att undvika fel.

3. DC-laddning - Den snabbaste laddningsmetoden för din elbil är DC-laddning, det vill säga en likströmsladdning vid en allmän snabbladdare. På cirka 30 minuter är elbilen färdigladdad och den goda nyheten är att det finns DC-laddare för hemmabruk.

Det smidigaste sättet att ladda din elbil är att göra det hemma över natten medan du sover. Att vakna till ett fulladdat batteri ger dig mer än tillräckligt för att täcka dagliga körbehov.

Välj mellan olika laddstandarder eller nivåer

I själva verket finns det tre olika standarder eller nivåer för laddning. Dessa nivåer varierar avseende hastighet och spänning. Det är bra att känna till dessa eftersom var och en har olika fördelar beroende på dina omständigheter.

  • Nivå 1- 120V - Den första nivån är den elektriska standarden i Nordamerika och om du har ett 120V-uttag kan du ladda elbilen utan problem.
  • Nivå 2 - 240V - Den andra nivån är den elektriska standarden i Sverige och är också den vanligaste i hela världen. Fördelen med 240V-laddning är att den går nästan dubbelt så snabbt som 120V-laddning.
  • Nivå 3 - DC-snabbladdning - Precis som namnet antyder är denna typ av laddning den snabbaste av de alla med upp till 600 volt. Till skillnad mot AC-laddning tar den ström direkt från elnätet för att ladda elbilen. Även om DC-laddning kräver mer kraft så är den verkligen supersnabb. Din elbil kan laddas på så kort tid som mellan 20 och 30 minuter. Denna supersnabba laddning är idealisk när du inte kan stå parkerad en längre tid, till exempel när du reser och befinner dig på vägarna långt hemifrån.

Var medveten prisskillnader på dygnet

Elpriset för att ladda din elbil kommer att variera på dygnet. De timmarna då det är hög belastning på elnätet kommer vara den dyraste tiden att ladda, det vill säga när det är flest människor som använder el. Oftast är dessa tider på eftermiddagen och kvällen när folk har kommit hem från jobb och skola. Det innebär att priset för laddning är som lägst mellan 23.00 och 07.00 när de flesta sover. Så försök att undvik laddning mellan 14.00 och 21.00 när elen är som dyrast.

Låt en utbildad elektriker installera laddboxen

Många människor som vill köpa en laddbox undrar om de kan installera den själv. Dock är installation av en laddbox inte vilket jobb som helst, utan det är bäst att låta en utbildad elektriker med erfarenhet utföra installationen. Det finns nämligen flera faktorer som avgör om det är möjligt att installera laddboxen i fastigheten, till exempel eventuella tillstånd, säkerhet och lämplig plats.

Begär in olika offerter för att jämföra priser mellan olika elektriker, du kan göra snabba och enkla offterförfrågningar på elektriker.se.


Redaktionen
Bilverkstad.se
Innehåll i denna artikel