Bilverkstad.se

På Bilverkstad.se kan du snabbt och enkelt hitta en bilverkstad nära dig. Det kan ibland vara svårt att hitta bilverkstad i närområdet, dels för att vissa av dom saknar en webplats.

Ladda elbil – allt du behöver veta

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Fortfarande känner många svenskar viss tveksamhet kring elbilar, inte minst på grund av laddningen. Vilka standarder förekommer och är det enkelt att hitta laddstationer? Det och mycket mer ska vi reda ut nedan.

Redaktörens val:

Närbild på elbil som laddas med reflekterade sol i den svarta lacken

Den stora förändringen mellan traditionella bilar och elbilar är att du slipper tanka och istället laddas bilen via kabel. På förhand tror många som är vana vid tankning att elbilsladdningen är krånglig. Sanningen är att infrastrukturen har blivit mycket bättre, liksom de olika tjänster som erbjuds. I Sverige byggs fler laddstationer för varje månad som går. Grannländer som Norge ligger också väldigt långt fram i utvecklingen.

Elbilar hör framtiden till, oavsett om du tänker på din egen plånbok eller på miljön. Trenden är att diesel och bensin blir allt dyrare att tanka. Det finns också en stor press från både regeringen och EU att ställa om till elbilar. Det är en av anledningarna till att EU gjort sitt bästa för att underlätta för biltillverkare och tjänsteleverantörer.

Olika laddstandarder för elbilar

Numera finns en gemensam EU-standard för ladduttag i Europa. För normalladdning med växelström är det typ 2-kontakten och för snabbladdning med likström (DC) gäller CCS-kontakten. Dock förekommer fortfarande en del andra standarder, främst i asiatiska modeller och tidiga Tesla-modeller. Här är de standarder som är vanligast förekommande:

  • Typ 2 - Utgör EU-standard för normalladdning, i regel mellan 7 och 22 kW.
  • CCS - Utgör EU-standard för snabbladdning. I Sverige brukar snabbladdare erbjuda mellan 50 kW och 300 kW.
  • CHAdeMO - En standard för snabbladdning som utvecklats i Japan. Tillåter laddning på upp till 50 kW. Förekommer i en del asiatiska modeller av elbilar.
  • Tesla Supercharger - Tesla utvecklade en egen laddstandard som tillåter laddning i upp till 125 kW. Från Tesla Model 3 och framåt har de gått över till CCS-standarden, så den hittas hos äldre Tesla-modeller.

Skillnad på typ 1 och typ 2 standard

Det finns också en standard som kallas typ 1 eller Type 1. Eftersom Europa har gjort typ 2 till standard är typ 1 inte längre vanligt förekommande, men används fortfarande för äldre modeller och en del asiatiska och amerikanska modeller. Du kan enkelt skilja på en typ 1-kontakt och en typ 2-kontakt genom att typ 2-kontakten har en tillplattad ovansida, medan typ 1-kontakten är helt rund. Det vanliga på europeiska publika laddstationer är att du kommer stöta på typ 2 för normalladdning och CSS för snabbladdning.

Appar för att hitta publika laddstationer

I Sverige byggs det massvis av nya laddstationer. Att själv hålla koll på alla laddmöjligheter är svårt, så ett gott råd är att ladda hem en bra app som hjälper dig. Här är tre bra alternativ:

  • Chargefinder - App som innehåller en heltäckande karta för laddning av elbil. Lättöverskådlig och har även en bra funktion för att planera rutter. Även praktiskt om du vill se mat och shopping i närheten av laddstationen.
  • Chargemap - App för att hitta laddstationer som fungerar i en rad olika länder. Du kan filtrera efter fordon, kontrollera tillgänglighet i realtid och läsa recensioner från andra användare.
  • Plugshare - En av de populäraste apparna där det går att hitta över 300 000 laddstationer. Fungerar bra i Europa och Nordamerika och dessutom växer antalet användare snabbt. Du kan filtrera efter kontakttyp, för att vara säker på att du kan använda laddstationen.

Har du tur kanske du jobbar på en arbetsplats där det finns möjligheter att ladda din elbil, läs mer om att ladda bilen på jobbet här.

Detta kännetecknar en bra app för laddstationer

Något som kännetecknar de bästa apparna är att de tillåter användare att själva rapportera in laddboxar och laddstolpar. Det gör att appen kan hålla sig uppdaterad. Det byggs massvis av publika laddstationer varje månad och utan den typen av bidrag hade appen blivit inaktuell ganska snabbt. Nu kan de istället ge en heltäckande karta och dessutom recensioner och foton från användare. Inte minst för dig som kör elbil utomlands är det bra att vara väl förberedd. Många har bra koll på sitt närområde, men under till exempel en bilsemester blir apparna lätt ovärderliga.

Vilken app som är bäst för just dig beror på vad du har för behov. Har du bara tänkt köra elbil i Sverige eller delar av Skandinavien är till exempel täckningen i Nordamerika eller Asien inte så intressant. Är du däremot ute och reser mycket, till exempel på grund av jobbet, passar det bra med en app som används internationellt. Apparna är i allmänhet helt kostnadsfria att ladda ner och använda. Däremot kan de ibland erbjuda en del extratjänster som kostar. De mest populära apparna finns för både Android och iOS. Ett tips är att prova på dem i förväg och bekanta dig med alla inställningar, innan du behöver använda appen under resans gång.

Populäraste laddboxarna

Allra enklast för elbilsladdning är att installera en laddbox hemma, eller se till att jobbet eller bostadsrättsföreningen installerar laddboxar. Vill du ha fulladdat batteri är det allra bekvämast att låta elbilen ladda över natten. Här är några av de mest populära laddboxarna:

  • Charge Amps Halo
  • Charge Amps Aura
  • Easee Home
  • Garo GLB
  • Zaptec Go

De finns flera saker att tänka på när du ska välja laddbox. Priset är en viktig faktor och det kan skilja många tusenlappar mellan olika modeller. Idag kan laddboxar ha en rad smarta funktioner som till exempel tillåter schemaläggning av laddning, att du kan styra laddningen på distans med din mobil, att du kan få träffsäker statistik osv. Ett annat viktigt val är om du behöver ett eller två uttag. Har hushållet bara en elbil räcket ett uttag bra, men har ni flera elbilar eller kanske på företaget är det en fördel om laddboxen har två uttag.

Skattereduktion för elbilsägare

Ytterligare en sak som är bra att veta är att du kan få 50 % i skattereduktion när du installerar laddbox. Taket för skattereduktionen ligger på 50 000 kr per person och år. Avdraget är tillåtet för både arbete och material och gör alltså att en laddbox i hemmet kan bli riktigt prisvärd. Mer går att läsa på Skatteverkets hemsida och du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen.


Redaktionen
Bilverkstad.se
Innehåll i denna artikel