Bilverkstad.se

På Bilverkstad.se kan du snabbt och enkelt hitta en bilverkstad nära dig. Det kan ibland vara svårt att hitta bilverkstad i närområdet, dels för att vissa av dom saknar en webplats.

Så hittar du den bästa kompressorn

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Kanske funderar du över vad du skulle behöva ett tryckluftsverktyg till? Då kan vi meddela att användningsområdena för ett sådant är så många att en bra kompressor bör finnas i varje verktygsarsenal. Vi hjälper dig hitta den ultimata modellen för just dina behov samtidigt som vi berättar varför du absolut behöver just detta verktyg.

Redaktörens val:

Hur används en kompressor?

En kompressor kan användas både ensam och som drivmedel till andra verktyg. Har du för lite luft i däcken? Då är det perfekt att ha ett tryckluftsverktyg hemma så att du slipper åka till macken. Vill du damma av en väldigt smutsig yta? Använd dig då av tryckluft och få jobbet gjort på ett kick.

Det mest fördelaktiga med en tryckluftsenhet är dock att den kan användas som motor till många verktyg, till exempel en borrmaskin, såg eller blästringsmaskin bara för att nämna några.

Fördelen med att använda tryckluft som drivmedel är att verktyget blir mycket lätt eftersom det inte har någon egen motor som ökar dess vikt. Det är speciellt bra när du ska göra tunga arbeten och hålla på länge eftersom det inte blir så jobbigt att hantera ditt verktyg.

Verktyg som drivs med en tryckluft får också mycket hög prestanda, faktiskt så hög att de kan jämföras med nätdrivna verktyg. Du kan alltså arbeta med ett mycket lätt och smidigt handhållet elverktyg utan att för den sakens skull gå miste om kraft.

Hur fungerar det?

Med en lufttrycksenhet vet du säkert att du kan skapa ett mycket högt lufttryck, men hur går det till egentligen?

I enheten finns en kolv. När den åker ned suger den samtidigt in luft. När den sedan åker upp igen täpper den till utgångshålet och pressar ihop luften så att den blir komprimerad.

Den komprimerade luften går sedan via ett smalt rör ut i en tank där det får plats mellan 15 och 50 liter luft. När lufttrycket nått en viss nivå (bar) stängs motorn i apparaten av och när lufttrycket sedan minskar sätts maskinen igång igen.

Olika typer

Oljefri

Fördelarna med en oljefri enhet är många. I den här modellen behöver du inte smörja kolven vilket ger dig renare luft och minimalt med underhållsarbete. Den här varianten är dock inte lika kraftfull som sin oljade motsvarighet vilket gör att den passar bäst till enklare arbeten, till exempel för att driva din borrmaskin eller för att rengöra känsliga ytor.

Oljesmord

I en tryckluftsenhet som är smord med olja behöver du smörja kolven med olja med jämna mellanrum. Det ger dig ett mer kraftfullt verktyg som klarar riktigt tunga arbeten, till exempel blästring. Generellt kan man alltså säja att du bör välja en oljesmord variant om du ska göra tunga arbeten och hålla på länge.

Välj rätt

Med eller utan olja?

Ska du ha ditt tryckluftsverktyg till enklare arbeten hemma kan du investera i en variant utan olja. Vill du däremot kunna göra tyngre arbeten är det bättre med en variant som smörjs med olja. Den senare modellen har en större kraft och längre livslängd och klarar därför av mer påfrestande uppgifter.

Storlek på tank

Tryckluftsverktyg kommer i en mängd olika storlekar vilket kan göra det svårt att veta vad just du behöver.

Planerar du att utföra mer påfrestande uppgifter bör du välja en modell med en tank som rymmer minst 25 liter och upp till 50 liter. Ska du bara göra mindre arbeten kan du klara dig med en modell med en betydligt mindre tank.

Vilken luftmängd behöver du?

Planerar du att driva ett verktyg med ditt tryckluftsredskap? Då är det viktigt att modellen du väljer matchar verktyget på så sätt att det erbjuder det lufttryck som verktyget kräver. Detta tar du enkelt reda på genom att kontrollera vilken angiven luftmängd enheten har. Verktyget bör inte kräva mer än 80% av den angivna luftmängden hos lufttrycksenheten.


Redaktionen
Bilverkstad.se
Innehåll i denna artikel