Bilverkstad.se

På Bilverkstad.se kan du snabbt och enkelt hitta en bilverkstad nära dig. Det kan ibland vara svårt att hitta bilverkstad i närområdet, dels för att vissa av dom saknar en webplats.

Jämför och hitta den bästa bilförsäkringen – se priser


Är du ute efter en bra och billig bilförsäkring? Använd vår sammanställning där vi jämför alla stora försäkringsbolag och få hjälp att välja rätt bilförsäkring för just din bil.

Redaktörens val:

jämför bilförsäkring billig

Att teckna en försäkring för din bil är nödvändigt för att skydda såväl bilen och dig som dina passagerare och medtrafikanter. Men vad ingår egentligen i en bilförsäkring, och vad finns det för olika nivåer att välja mellan? Här guidar vi dig rätt bland marknadens mest populära bilförsäkringar, och reder samtidigt ut vad som är viktigt att veta när du ska teckna en försäkring för din bil.

Vad ingår i en bilförsäkring? Välj rätt nivå

En bilförsäkring är uppdelad i tre olika delar. I grunden hittar du en trafikförsäkring – något som är obligatoriskt att ha för att din bil ska få rulla på vägarna i Sverige. Om du vill ha ett mer omfattande skydd väljer du till antingen en halvförsäkring eller en helförsäkring. Exakt vad som ingår i de olika nivåerna kan skilja sig lite mellan olika försäkringsbolag, men många av aspekterna är gemensamma oavsett var du tecknar din bilförsäkring.

Trafikförsäkring

Som tidigare nämnt är det lagkrav på trafikförsäkring i Sverige. I en trafikförsäkring omfattas personskador och skador på andra personers egendom som har orsakats av dig. Du kan teckna trafikförsäkringen separat, eller att välja att teckna den tillsammans med en hel- eller halvförsäkring.

Halvförsäkring

Om du väljer en halvförsäkring för din bil får du ett extra skydd utöver trafikförsäkringen. Listat nedan finns ett antal aspekter som brukar ingå i en halvförsäkring.

  • Räddning och assistans: Gäller om du råkar ut för en trafikolycka, och du får ersättning både för bärgning av ditt fordon och för dig själv.

  • Krisskydd: Detta ersätter besök hos psykolog/terapeut om du skulle hamna i en situation där behov av denna typ av stöd finns.

  • Stöld och inbrott: Försäkringen täcker såväl om din bil har blivit stulen som om du fått skador på bilen i samband med inbrott.

  • Maskinskador: Ersätter skador på motor, kraftöverföring och elektronik.

  • Brand: Om ditt fordon skulle bli skadat i samband med brand eller blixtnedslag kan du få ersättning för detta.

  • Glasskador: Skulle du råka ut för exempelvis ett stenskott ingår det i denna del av försäkringen.

  • Rättsskydd: Om det uppstår en tvist i samband med till exempel en olycka eller en bilförsäljning kan du få ersättning för eventuella advokat- och rättegångskostnader.

Helförsäkring

Detta är den mest omfattande försäkringsformen för din bil. Här ingår allt som du hittar i en halvförsäkring, och dessutom så kallad vagnskadeförsäkring. Denna innebär i korta drag att du även får ersättning för skador som du själv har råkat orsaka, exempelvis vid en trafikolycka. Försäkringen ger ersättning för yttre skador på din bil om du skulle krocka eller drabbas av en olyckshändelse. Notera att om du köper en ny bil får du ofta vagnskadegaranti i ett visst antal år, vilket innebär att behov att teckna helförsäkring inte finns förrän denna har gått ut.

Så mycket kostar en bilförsäkring – jämför pris

Priset för din bilförsäkring påverkas av en rad olika faktorer. Bland annat har det att göra med vilken försäkringsnivå du väljer, vilket försäkringsbolag du tecknar försäkringen hos och vilken typ av bil du har. Något annat som påverkar priset är vilken nivå av självrisk du väljer – ju högre självrisk desto lägre pris på försäkringen.


Redaktionen
Bilverkstad.se