Bilverkstad.se

På Bilverkstad.se kan du snabbt och enkelt hitta en bilverkstad nära dig. Det kan ibland vara svårt att hitta bilverkstad i närområdet, dels för att vissa av dom saknar en webplats.

Bästa alkoholmätaren 2022


En alkoholmätare är ett instrument som mäter hur mycket alkohol du har i blodet. Det kan vara praktiskt att ha om du ska köra bil dagen efter du har druckit alkohol. Det finns många olika tillverkare och kvaliteten skiljer sig mycket, här har vi valt ut de bästa modellerna just nu!

Redaktörens val:


Vi har gått igenom utbudet på marknaden och tagit del av tester, kundomdömen och produkter från populära varumärken. Vi har valt ut de fem bästa produkterna för att göra det lättare för dig att hitta en pålitlig alkoholmätare som passar din budget och ditt behov. I den här köpguiden hittar du även viktig information och praktiska tips samt svar på vanliga frågor.

Vad är en alkoholmätare?

En alkoholmätare är ett instrument som mäter hur mycket alkohol som finns i utandningsluften. Det här instrumentet används i första hand av polisen, men de senaste åren har allt fler varianter för privatpersoner börjat säljas. Det finns olika modeller som baseras på olika tekniker. Här kan du läsa mer om dessa:

Kemisk mätning

Kemisk mätning används för engångs-alkotester. Mätaren kan känna av om du har alkohol i utandningsluften, men den kan däremot inte säga hur hög eller låg din promillehalt är. De flesta test av den här sorten ger utslag om du har en promillehalt på över 1,2 promille. Var alltid noggrann med att kolla bäst-före datum på engångstestet.

Infraröd teknik

Mätare med infraröd teknik kallas även för IR-alkomätare. Det är ett instrument som skickar ut en infraröd stråle som upptäcker alkohol genom att mäta en viss våglängd. Instrumentet har även en lins och en fotodetektor som analyserar signaler för att räkna ut alkoholkoncentrationen i blodet. Den här typen av mätare anses i regel vara säker för att mäta promillehalten i blodet. Avancerade modeller kan även upptäcka ämnen som isopropanol och aceton.

Bränslecellsteknik

Bränslecellstekniken baseras på celler som är uppbyggda av ett lager av elektrolyt, platinaplattor och ett plasthölje. De olika materialen och kemiska föreningar gör det möjligt att upptäcka alkohol i utandningsluften. Om luften innehåller alkohol bildas en kemisk reaktion som förvandlar den till ättiksyra. Mätare som baseras på bränslecellsteknik anses vara mycket säkra och det är även den här tekniken som används av polisen. Tekniken används även i företagsbilar med alkolås.

Att tänka på vid köp av en alkoholmätare

Det finns massor av olika sorters alkomätare för personligt bruk. Vissa är små och andra är rejäla. En del kostar några hundralappar och andra kostar tusentals kronor. Med andra ord är det viktigt att läsa på ordentligt om olika mätare, tekniker och kundomdömen innan du köper en alkomätare. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på innan du klickar hem en alkomätare.

Pris

Pris är alltid en viktig faktor vid köp av nya produkter. Hur mycket pengar du bör investera i din alkoholmätare beror självklart på din budget, men även vad du ska använda den till. Om du kör bil ofta eller ska använda mätare till en professionell verksamhet av något slag är det en god idé att köpa en riktigt bra mätare som håller länge. Om du endast ska använda mätare vid enstaka tillfällen kan en mindre avancerad modell fungera bra. Oavsett användningsområde ska du alltid köpa en mätare som är godkänd enligt EU- standarden SS‑EN 16280:2012. De flesta bra alkomätare som finns på den svenska marknaden kostar från 1000 kronor och uppåt. Det finns billigare varianter, men det är viktigt att vara medveten om att de är av sämre kvalitet och ger mer osäkra resultatet. Om du vill ha en pålitlig mätare bör du vara beredd på att investera en del i den.

Standard

Det finns två olika standarder på alkomätare.

  • SS‑EN 16280:2012 är en standard som visar att mätaren uppfyller kraven för privat bruk
  • SS-EN 15964:2011 är en standard som visar att mätaren uppfyller kraven professionell verksamhet samt privat bruk.

Redaktionen
Bilverkstad.se
info@qualityunlimited.com
Innehåll i denna artikel